ARSIMA'nın Denizleri keşfi

Yelkenli ile engin denizlerde yaptığımız arayışların resimli ve yorumlu tecrübelerini bu blog aracılığı ile yelkencilerle paylaşıyor, Onların da paylaşımlarını okumak istiyoruz..

16 Aralık 2009 Çarşamba

SİVRİADA


Çok keyifli bir seyehatti.4 aile , 8 yetişkin ve 4 çocukla Sivriada'ya mangala gidelim dedik. Açık - güneşli 5-6 knot rüzgarlı bir havada adalar arkasında balık tutmaya çalışarak 1-2 saatlik bir motor -yelken seyriyle Sivriada'ya vardık (balık tutamadan ama). Kendi teknemiz ile Sivriada'ya ilk seyrimiz , ilk demir atarak kıçtan kara yanaşmamızdı. Adada keyifli bir keşif ve para ile satın alınan hamsilerle mangal keyfi yaptık. Dönüşte Sivriada'dan çıkar çıkmaz cenova ve ana yelkeni açtık. İlk başlarda 5-7 knot arası esen rüzgar çok kısa sürede 20-24 knotlarda esmeye başladı. 

Acemiliğimizden olsa gerek yelkenlere camadan vurmak hiç aklımıza gelmedi. Sürekli 20-24 knot rüzgarda full arma apaz seyirde yaklaşık 50 dakikada 8-8.5 knot ortalama seyir hızı ile Sedef adasını bordaladık. Teknedeki insanlar ilk başlarda epey bir tedirginlik yaşadılar – çocuklar hariç - . Seyirin ilerleyen dakikalarında rüzgarın hızı ve yönünde hiçbir değişiklik olmamasının getirdiği yeknesaklık sonucu teknenin çok stabil bir biçimde (ama 10-15 derece sancağa yatmış olarak) seyrine devam etmesi tüm arkadaşların keyfini yerine getirdi ,ve yelken seyrinin tadına varmaya başladılar. Sedef adasından sonra Pendik Marintürk marinaya giderek seyrimizi tamamladık. Bu geziden sonra internette camadanla ilgili bilgileri taradığımda yaptığımızın çok ta doğru bir şey olmadığını , 17-18 knot rüzgar hızlarından sonra yelkenlere camadan vurulması gerektiğini okudum.Bundan sonra bu kuralı mutlaka uygulayacağız.
Ersin ÇOBAN”


Arsima ile Sivri ada

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder